Ücretsiz Keşif
+90 537 209 2026





Siz değerli ziyaretçilerimiz için, peyzaj ve bahçıvanlık konularında sıkça karşılaştığımız soruları derledik ve cevapları ile birlikte bilginize sunduk.

  • 1

    Peyzaj nedir?

    Peyzaj, bir noktadan bakıldığında görüş çerçevesi içine girebilen doğal ve kültürel varlıkların bir arada meydana getirdikleri görünüştür. Kısaca, içinde yaşadığımız dünya, kaldırım taşından çocuk parkına, doğa yürüyüşü yaptığımız dere kenarına, bir müzenin bahçesindeki eserlerin yerleştirilişine, çok katlı bir binanın çevre düzenlemesine, evimizin bahçesi ve rengine kadar hissettiklerimizin gördüklerimize bir yansıması anlamına gelmektedir.
  • 2

    Peyzaj Tasarım nasıl uygulanır?

    Nazar Peyzaj olarak hayallerinizdeki peyzaj alanlarını yaratmak için istekleriniz ve beklentileriniz doğrultusunda peyzaj tasarımlarımızı doğal, yapısal, kültürel ve bilimsel verileri estetik kurallar çerçevesinde kaynak koruma ve ekonomi ilkeleri doğrultusunda projelendiriyor ve bu projeleri hayata geçiriyoruz. Temel peyzaj tasarım projelerimizi; bitkisel, yapısal ve bahçe bakımı projeleri oluşturmaktadır. Tasarlanan projelerin daha anlaşılabilir olması amacıyla 2 boyutlu hazırlanan projelerin yanı sıra 3 boyutlu projeler de hazırlayabilmekteyiz. Bu sayede istenilen değişiklikler daha hızlı ve istenildiği gibi gerçekleştirilebilmektedir.
  • 3

    Peyzaj tasarım kimler için uygulanır?

    Peyzaj tasarım projeleri kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, oteller, hastaneler, fabrikalar, özel konutlar, apartman siteleri, park ve bahçeler, petrol istasyonları, oyun sahaları, rekreasyon alanları, okul bahçeleri gibi başlıca peyzaj tasarımına ihtiyaç duyulan yerler için özel olarak hazırlanıp, hayata geçirilir.
  • 4

    Neden çim alanlar oluşturmalıyız?

    Çim alanları oluşturmanın bahçenizi estetik açıdan güzelleştirmenin yanı sıra birçok olumlu yönü bulunmaktadır.
    Çim alanlar hava kirliliğini önler, karbon monoksiti emerek yerine oksijen üretir. Yaklaşık olarak 50 metrekarelik çim alan bir kişinin günlük oksijen ihtiyacını karşılamaktadır.
    Hava kalitesini yükseltir, nefes almayı kolaylaştırır.
    Çim alanlar, toprak yüzeyini kaplayarak rüzgâr ve yağış nedeniyle oluşacak erozyonu önler.
    Rüzgâr nedeniyle oluşacak tozdan insanların zarar görmesini engeller. Hava kirliliğini ve tozu azaltır. 1 m2 çim alan yaklaşık olarak 100 m2 yaprak yüzeyi oluşturur. Bu da ortalama olarak her m2 çim başına 1 kg toz tutma kapasitesi demektir. Yapılan araştırmalara göre yeşil olmayan bölgelerde, çimlendirilmiş alanlardan 5 kat daha fazla toz partikülü bulunmuştur.
    Çim alanlar ortamın nem ve sıcaklığını dengede tutmaktadır. Yine yapılan başka bir araştırmaya göre kaldırım ve caddelerde yüzey sıcaklığı 40 °C’ lere çıktığı halde çimlendirilmiş alanlarda sıcaklık maksimum 25 °C’ ye kadar çıkmaktadır.
    Çim alanlar yapıları ön plana çıkararak, mekânlara değer katmaktadır. Ev ve binalarımızın değerini arttırmaktadır.
    Çim alanlar gürültüyü ortalama %25 seviyesinde azaltmaktadır.
    Çim alanların elektromanyetik radyasyonu soğurarak %90 civarında azalttığı ölçülmüştür.
    Çimlendirilmiş alanlar çocuklar için güvenilir, doğal oyun alanlarını oluşturmaktadır.
  • 5

    Bahçe bakımı nedir?

    Bahçe bakımı budama, gübreleme, çim biçimi, hastalık ve zararlı mücadelesi, sulama gibi işlemlerin zamanında ve usulüne uygun olarak yapılması olarak tanımlanabilir. Peyzaj düzenlemelerinde yapılan tasarım ve uygulamalar başlangıçta ne kadar mükemmel olursa olsun, bu uygulamalarda sürekliliğin sağlanabilmesi için en önemli faktörlerden biri periyodik bahçe bakım aşamasıdır. Budama, gübreleme, ilaçlama gibi bahçe bakım işlemleri kulaktan dolma bilgiler ile yapılmamalıdır. Yanlış yapılan her müdahalenin bitkiye yarardan çok zararının bulunacağı unutulmamalıdır. Bahçe bakımı bilgi ve birikim gerektiren kişilerce yapılmalıdır. Biz Nazar peyzaj olarak periyodik bahçe bakımında sizlerin ihtiyaçları doğrultusunda sezonluk ya da yıllık olarak bahçelerinizi koruma altına alıyoruz. Bahçe bakım işlemlerini sizler için takip ediyor ve yerine getiriyoruz. Böylece her daim bakımlı ve yeşil bir bahçeye sahip olarak sizlere sadece bu mükemmelliğin keyfini sürmek kalıyor.
  • 6

    Periyodik bahçe bakımında yapılan işlemler nelerdir?

    Düzenli aralıklarla bahçeniz kontrol edilir.
    Her ay otomatik sulama sistemleriniz kontrol edilir.
    Gerekli görüldüğünde çim biçimi yapılır.
    Yıl içinde gerekli görülen dönemlerde çim gübreleme işlemi yapılır.
    Bitkilerin fizyolojisi takip edilerek uygun zamanlarda budama işlemleri gerçekleştirilir.
    Bitkiler için uygun zamanlarda eksik olan besin elementleri belirlenerek bitkiye ihtiyacı doğrultusunda uygulanır.
    Her ay yapılan rutin kontrollerde hastalık ve zararlı kontrolleri yapılarak ihtiyaç duyulması halinde uygun ilaç seçilerek ilaçlama işlemi gerçekleştirilir.
  • 7

    Gübreleme Neden önemlidir?

    Bitkiler de doğada yaşayan tüm canlılar gibi sağlıklı bir gelişim gösterebilmek için besin elementlerine ihtiyaç duyarlar. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu bu besin eksikliklerinin bitkiye verilmesine gübreleme adı verilmektedir. Günümüzde bitki sağlığı açısından gübreleme önemli bir ihtiyaç haline gelmiş ve kullanılan gübreler bu ihtiyaçlar doğrultusunda oldukça çeşitlendirilmiştir. Gübreler katı ve sıvı formülasyonlarda olabildiği gibi organik ve inorganik yapıda da olabilirler. Bitkilerin İhtiyaç duyduğu besin miktarları bitkinin çeşidine ve yaşına göre farklılık göstermektedir. Bir meyve ağacının gereksinim duyduğu besin elementleri ve besin miktarı ile bir çim alanın ihtiyaç duyacağı besin elementleri birbirinden oldukça farklılık göstermektedir. Bu nedenle hangi bitkinin ne zaman ne miktarda ve hangi besin elementine ihtiyaç duyduğunun iyi belirlenmesi gerekmektedir. Nazar peyzaj olarak ziraat mühendislerimiz bitkilerinizdeki ihtiyaçları doğru belirleyip gerekli müdahaleyi en iyi şekilde yerine getirmektedir.
  • 8

    Gübreleme yapılmaz ise ne olur?

    Bitki sağlıklı gelişemez.
    Meyve ve sebzelerde verim kaybı yaşanır.
    Bitkilerde kalite kaybı gerçekleşir.
    Çim alanlarında sararmalar meydana gelir.
    Bitkilerin hastalık ve zararlılara olan direnci azalır.

    Öte yandan yanlış yapılan bir gübrelemenin bitkiye yararından çok zararı dokunmaktadır. Örneğin azot ihtiyacı olmayan bir bitkiye azot ağırlıklı gübre verilir ise bu bitkinin hastalık ve zararlılara karşı direnci düşer ve bu bitki daha kolay hastalanır. Ya da daha sağlıklı ve canlı bir çim alan oluşturmak adına yapılan gübrelemenin yanlış uygulanması sonucunda mevcut alandaki çimin yanmasına (sararıp kuruması) sebep olmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere bilinçsizce yapılan gübre uygulamaları bizlere hem zaman hem de para kaybı olarak geri dönmektedir. Sağlıklı, verimi yüksek, yeşil bahçeler yaratabilmek için gübrelemenin zamanında ve bilinçli yapılması gerekmektedir.
  • 9

    Budama nedir?

    Budama, bitkilerin sağlıklı ve güzel bir formda gelişmesini sağlamak amacıyla yapılan işlemdir. Budama şekil ve verim budaması olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Budama bitkinin sağlıklı büyümesi ve gelişebilmesi için mutlaka yapılması gereken bakım işlemleri arasında yer almaktadır. Her bitkinin budama zamanları ve yapılan budama işlemleri bitkiden bitkiye farklılık göstermektedir. Bu yüzden budama profesyonel kişilerce yapılmalıdır. Gelişi güzel yapılmış bir budama işlemi bitkide kalıcı hasarlara sebebiyet vermektedir. Örneğin bilinçsizce yapılan bir meyve ağacının budama işleminde meyve gözlerini kaybedebiliriz. Bu da bize meyve alabileceğimiz bir ağaçtan yapılan yanlış budama sonucu meyve alamayacağımız anlamına gelmektedir. Bu durum size ekonomik zarar, zaman kaybı ve hayal kırıklığı olarak geri döner.
  • 10

    Bitkilerde budama yapılmaz ise ne olur?

    Şekil budaması yapılmayan süs bitkileri estetik açıdan hoş bir görüntü oluşturmaz.
    Bitkiler yeterli ışık ve havayı alamaz.
    Verim kaybı yaşanır.
    İç dallarda kurumalar meydana gelir.
    Bitkinin fungal hastalıklara yakalanması kolaylaşır.
    Bitki üzerinde barınan hastalık ve zararlılar bir sonraki yıla aktarılır.
  • 11

    İlaçlama neden gereklidir?

    Emek ve zaman harcayarak oluşturduğumuz bahçelerimizi her daim sağlıklı ve yeşil görme arzusu içinde oluruz. Bu tablonun gerçekleşebilmesi için bahçe ilaçlama olmazsa olmaz bir uygulamadır. Her ne kadar diğer bahçe bakım işlemlerini yerine getirip bitkilerimize ve çim alanlarımıza yeteri özeni göstersek de bitkilerimiz ve çim alanlarımız yine de ilaçlamaya ihtiyaç duyacaklardır. İlaçlama hafife alınmaması gereken ve sadece uzman personellerce uygulanmalıdır. Yanlış yapılan ilaçlamalar bitkilerde ve insanlarda çok önemli hasarlara yol açabilmektedirler.

    Bitkilerimiz ve çim alanlarımız sürekli olarak birçok hastalık, zararlı ve yabancı otlar ile tehdit altındadır. Solgunluk, çürüme, yaprak lekesi, kuruma, şekil bozukluğu. Sararma, yaprak deformasyonları, zamklanma, verim azalması, kalite düşüklüğü, böcekler, çim kurtları bu tehditlerden sadece bir kaçını oluşturmaktadır.
  • 12

    Başarılı bir ilaçlama nasıl yapılır?

    Başarılı bir ilaçlama için aşağıdaki maddeler çok büyük önem taşımaktadır.

    Doğru teşhis
    Doğru ilaç seçimi
    Doğru doz
    Doğru zaman

    Bahçelerinizde ilaçlama yapmak için görev alan personellerimiz konusunda uzman ve ilaçlama sertifikasına sahip kişilerden oluşmaktadır. Nazar peyzaj olarak sizlere tüm yıl boyunca sağlıklı ve hoş bir görünüme sahip bahçeler sunabilmek için hizmet veriyoruz.
  • 13

    Çim alanlarda hangi sistem tercih edilir?

    Çim alanların sulanmasında en etkili yöntem yağmurlama sulama yöntemidir. Bu sistem yer altından çıkan sprey ve rotorlar ile sağlanmaktadır. Sulama sistemi yapılacak çim alanda arazinin konumu, toprağın yapısı ve rüzgâr gibi birçok etmen göz önünde bulundurularak bahçeniz için en ideal otomatik sulama sistemi projesi hazırlanır ve kusursuz bir şekilde uygulamaya konulur.
  • 14

    Otomatik sulama sistemleri ne için gereklidir?

    Otomatik sulama sistemleri su kullanımını en aza indirmenin yanı sıra çim alanlarınızın istenilen zamanda ve sürede sulamanızı sağlamaktadır. Çim alanlarda en doğru sulama zamanı sabaha karşı veya güneş battıktan sonra yapılan sulamalardır. Otomatik sulama sistemi olmayan alanlarda bu zaman aralıklarında düzenli sulama yapmak neredeyse imkânsızdır. Bu sistemler sayesinde istediğimiz zaman istediğimiz miktarda suyu zahmetsizce bitkiye vererek zamandan da tasarruf sağlamış oluruz. Otomatik sulama sistemleri ile yazın sıcak günlerde siz evde olmasanız dahi bitkiler susuz kalmayacak ve peyzaj alanlarının görkemli görüntüsü bozulmayarak devam edecektir.
  • 15

    Çim alanlarda otomatik sulama sisteminin önemi nedir?

    Küresel ısınmanın etkisi ve iklimin değişkenlik göstermesi ile günümüzde kullanılabilir su kaynakları git gide azalarak yok olmak üzeredir. Bu sebep ile elimizdeki su kaynaklarını mümkün olduğunca verimli kullanmalıyız. Peyzaj alanlarının özellikle de çim alanların sulanmasında otomatik sulama sistemleri su kaynaklarının verimli kullanımı yönünde bizlere oldukça fayda sağlamaktadır. Otomatik sulama sistemleri sayesinde peyzaj alanlarında su israfı önlenmekte ve bitki için gerekli miktardaki su bitkiye en doğru şekilde verilmektedir.